Ga direct naar


Verpakking en milieu

Door bewust om te springen met verpakkingsmateriaal lever je een belangrijke bijdrage aan het milieu. Hoe minder je ervan gebruikt, des te beter dit is voor het milieu en de besparing van je kosten. Het is belangrijk dat je je klanten vertelt dat je bijdraagt aan een beter milieu.

Hiermee kweek je begrip voor de bewuste omgang met verpakkingsmateriaal waardoor je eerder op medewerking van de klant kunt rekenen. Bovendien is de hedendaagse consument zeer milieubewust, waardoor een milieubewuste uitstraling uiteindelijk een goede reclame voor je winkel is. Je verkoopt immers echte natuurproducten die versheid en gezondheid uitstralen. Als de consument ergens milieubewustheid verwacht, is het dus wel bij de groenteman!

Bewust omgaan met verpakkingen

  • Kies voor verpakkingsmateriaal dat voor hergebruik geschikt is, zoals duurzame draagtassen en chloorvrij papier. Dus het liefst bruin papier in plaats van wit papier. Bruin papier is van dun en minder zwaar materiaal gemaakt. Kringloopmateriaal is het beste, zoals papier of bepaalde soorten plastic;
  • Geef je klanten niet automatisch een draagtasje mee maar vraag eerst of zij dat willen (laat je werknemers dat ook doen!). Sterker nog; per 2016 is het verboden om gratis plastic tasjes mee te geven aan de klant. Klik hier voor meer informatie hierover;
  • Hetzelfde geldt voor een duur magnetronbakje. Vraag de klant of hij zo'n bakje nodig heeft en gebruik anders een plastic bakje;
  • Stop meerdere producten indien mogelijk bij elkaar in één zak;
  • Gebruik plastic sluitclips of plakband in plaats van een metalen clip. Nog beter is gewoon een knoop in de zak leggen;
  • Overweeg om de klant een kleine bijdrage te vragen voor een (stevige) draagtas, leg hierbij wel uit wat de achterliggende gedachte daarvan is, zeker ook de nieuwe wetgeving per 2016 kun je hierbij aanhalen. Je kunt ook stoffen tassen te koop aanbieden. Die zijn veel duurzamer dan plastic tassen.

Als je voor een lichtere papiersoort kiest, ben je goedkoper uit. Zo zijn er tweeponds fruitzakken te koop met een gewicht van 40 of 45 gram. Op dezelfde manier kun je voordeliger uit zijn door kortere en dunnere plastic hemddraagtassen te gebruiken. Waarom zou je voor kleinere en lichtere inkopen van de klant niet zo'n dunner tasje gebruiken. Wederom; ook deze zijn verboden om gratis te verstrekken met ingang van 2016.

Witte papieren zakken (gebleekt-kraft) zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar worden meestal ook alleen geleverd in een dikkere papiersoort. Als je duizend witte tweeponds zakken inkoopt, koop je daarmee een totaalgewicht van bijna tien kilo papier (witte zakken zijn doorgaans gemaakt van 50 grams papier). Wie daarentegen voor bruine zakken (kalim-kraft) kiest, haalt bij dezelfde hoeveelheid nog geen acht kilo papier in huis. (Bruine zakken worden meestal van 40 grams papier gemaakt). Met bruine zakken bespaar je dus bijna 20% aan gewicht!

Zo kun je ook voor plastic hemddraagtassen kiezen van dezelfde grootte maar met een verschillende dikte. Koop je de dunste (10µ), dan weegt een partij van 1000 stuks bijna 10% minder dan wanneer je er 1000 van de dikkere soort (12µ) koopt. Je kunt je vast wel voorstellen hoeveel gewicht het scheelt als je veertig jaar lang het dunste soort gebruikt.

Verpakkingsbelasting

Op 1 januari 2013 is de verpakkingsbelasting afgeschaft.