Ga direct naar


Openingstijden

Winkels mogen doordeweeks en op zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur open zijn. Gemeenten bepalen zelf op welke zon- en feestdagen winkels open mogen zijn.

Gemeenten bepalen koopzondagen
Of winkels op zondagen open zijn, verschilt per gemeente. Het uitgangspunt van de Winkeltijdenwet is dat de winkels op zon- en feestdagen gesloten zijn. Maar gemeenten kunnen winkeliers toestemming geven om hun winkels op deze dagen toch te openen. Naast de zondag zijn dat Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag.

Landelijke vrijstelling voor koopzondagen
Voor sommige winkels geldt een landelijke vrijstelling. Klik hier voor de wetgeving over welke winkels altijd op zondag open mogen zijn. Bijvoorbeeld winkels in ziekenhuizen, benzinestations en winkels die hoofdzakelijk nieuwsbladen en tijdschriften verkopen.

Dodenherdenking
Op 4 mei is het om 20.00 uur 2 minuten stil. Dan herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ondernemers moeten die dag hun winkel om 19.00 uur sluiten. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven. Dit geldt ook voor dagen als Goede Vrijdag en 24 december (kerstavond).

Regio indeling en schoolvakanties

Klik hier voor de regioindeling en bijbehorende schoolvakanties van dit jaar.

Vragen?
Neem  contact op met je gemeente voor meer informatie over de winkeltijden in jouw buurt.