Ga direct naar


Ondernemersaftrek

Als ondernemer kan je profiteren van verschillende ondernemersfaciliteiten. Zo heb je recht op ondernemersaftrek zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, stakingsaftrek en scholingsaftrek.

Kijk hieronder welke mogelijkheden er zijn voor ondernemers en klik verder voor meer informatie.

  • De zelfstandigenaftrek: Als zelfstandig ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je betaalt dan minder belasting. Je mag een vast bedrag fiscaal aftrekken.
  • De startersaftrek: Als startende ondernemer kun je in aanmerking komen voor de startersaftrek. Je betaalt dan minder belasting. Start je een eigen onderneming vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kun je startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid aanvragen. Je moet dan ten minste 800 uur per jaar aan je bedrijf besteden.
  • Meewerkaftrek: Werkt je fiscale partner onbetaald mee in je onderneming? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor meewerkaftrek. Je betaalt dan minder belasting over de winst. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de winst en van het aantal uren dat jouw fiscale partner meewerkt.
  • Fiscale Oudedagsreserve: Als ondernemer kun je een fiscale oudedagsreserve (FOR) opbouwen. Dat doe je door jaarlijks een deel van je winst opzij te zetten. Over dat bedrag hoef je op dat moment geen belasting te betalen: je krijgt uitstel van betaling. Er is een maximumbedrag dat je jaarlijks opzij mag zetten.
  • Auto van/voor de zaak: Ga je in een auto van de zaak rijden of gebruik je je eigen auto voor je bedrijf? Gebruik je de auto ook privé? Houd je een rittenadministratie bij? Dan zijn er kosten die je mag aftrekken en bedragen die je moet verrekenen.
  • Kosten bedrijfsruimte: Met een aparte bedrijfsruimte mag je alle kosten aftrekken die je voor deze bedrijfsruimte maakt. Denk aan de huur, kosten voor energie, verzekeringen en schoonmaak. Maar ook kosten voor vloerbedekking, het behang, je nieuwe bureau en archiefkasten zijn aftrekbaar.