Ga direct naar


Vanaf 2016: verbod op gratis plastic tasjes

Plastic tasjesvrijdag 27 februari 2015 12:06

Vanaf volgend jaar mogen winkeliers geen gratis plastic tassen meer bij de kassa verstrekken. Het verbod wordt ingesteld om milieuvervuiling terug te dringen.

Dit schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.
Doordat plastic nauwelijks afbreekt, hoopt het zich op in het milieu, aldus Mansveld. "De plastic soep in oceanen is hier een gevolg van." In de top-10 van meest gevonden voorwerpen op het strand staat de plastic tas op 3, blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat.

Geld
Winkeliers mogen bij de kassa wel plastic tassen aanbieden die geld kosten. De staatssecretaris bekijkt nog of er een uitzondering komt voor onder meer tassen die biologisch afbreekbaar zijn.

De staatssecretaris wil het verbod combineren met een voorlichtingscampagne om mensen te stimuleren tassen vaker te gebruiken.

PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek, die eerder in de Kamer had gepleit voor een verbod op plastic tasjes, is tevreden met het besluit van Mansveld. Ze stelt dat jaarlijks meer dan 8 miljard plastic tasjes in de natuur terechtkomen.
"Ruim 7 miljard van deze tasjes waren bestemd voor eenmalig gebruik. Dit is slecht voor de gezondheid van mensen en desastreus voor het milieu. Daarom wil de Partij van de Arbeid al heel lang dat wegwerptasjes uit de winkels en van de markt verdwijnen. Ik ben verheugd dat staatssecretaris Mansveld hier werk van heeft gemaakt en vandaag heeft aangekondigd de plastic tasjes te verbieden."

Uitzonderingen
Er komen wel twee uitzonderingen op het verbod. Het gaat dan om plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid. 

Bron: NOS.nl en Volkskrant.nl

Labels

« Terug

Overig nieuws > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei


Vrienden van ADN: