Ga direct naar


Verbod op gratis plastic tas per 1/1/16 gehandhaafd

Plastic tasjesmaandag 21 december 2015 13:38

Het verbod op het gratis verstrekken van plastic tassen is ingegaan per 1/1/2016. Op 17 december is de Tweede Kamer met de ministeriële regeling ingestemd.

De regel werd in de week van Kerst gepubliceerd en trad op 1 januari in werking. De handhaving zal wel later pas beginnen. Medio december werden er informatiepakketten naar iedere ondernemer wordt verstuurd, in januari komt er communicatie naar de consument door, onder andere, posters in abri’s nabij/in winkelstraten door heel Nederland, editorials en advertenties in huis-aan-huisbladen.

Winkeliers mogen per 1/1/216 geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Met het verbod gaat Nederland voldoen aan de Europese verplichting om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Het doel is om zwerfvuil tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. Het bewustzijn van consumenten te vergroten kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door het hergebruiken van een tas.

Vergoeding voor plastic tas
Wil je toch een plastic tas blijven meegeven? Dan moet je hiervoor een vergoeding gaan vragen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld aangeven dat de opbrengst van deze verkoop gaat naar bijvoorbeeld Plasticsoupfoundation.org. Dit is een organisatie die zich inzet voor schonere oceanen. De klant heeft dan eerder begrip voor het bedrag dat gevraagd wordt. Je kunt deze actie duidelijk promoten in de winkel door op de kassa bijvoorbeeld een bordje op te hangen met de mededeling dat je als milieubewuste ondernemer meewerkt aan het ontlasten van het milieu en daarom een bijdrage vraagt voor een plastic tas. Je spoort mensen aan een duurzame tas van jouw bedrijf te gebruiken of zelf een tas mee te nemen en dat als men toch een tas wilt kopen, de bijdrage naar een goed doel gaat.

Je mag de inkomsten natuurlijk ook ten goede laten komen van je eigen bedrijf, maar het is niet de doelstelling om nu heel veel tassen te gaan verkopen. Het is de bedoeling dat de klant zijn eigen tas meeneemt.

De overheid schrijft geen minimumbedrag voor plastic tassen voor. In theorie zou je dus kunnen volstaan met een vergoeding van 1 eurocent. Een richtbedrag dat veel wordt genoemd is echter 25 eurocent, afhankelijk van de dikte van de tas of de waarde van het product in de tas. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om de kostprijs van een tas door te berekenen.
Omdat je de tas verkoopt, moet je hierover ook btw afdragen. Dit btw-tarief breng je in rekening bij de klant.
Bij een controle moet je kunnen aantonen dat je een tas tegen een vergoeding hebt verkocht. Je kunt bijvoorbeeld de aankoop van de plastic tas op de kassabon vermelden.
Je kunt wel als promotie voor deze nieuwe wetgeving (en reclame voor je eigen bedrijf) een herbruikbare tas uitdelen, los van gelijktijdige verkoop van producten.

Uitzonderingen verbod gratis plastic tassen
Een zeer dunne (minder van 0,015 millimeter wanddikte) draagtas mag wel gratis worden verstrekt als daarmee kan worden voorkomen dat:
• onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf; of
• levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis of rauw vlees uit niet afgesloten verpakkingen; of
• voedselverspilling wordt voorkomen doordat deze dient als primaire verpakking voor losse. Bijvoorbeeld om 3 appels bij elkaar te houden in plaats van een grootverpakking van 10 stuks te moeten kopen.

Controle
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) treedt op als toezichthouder bij de handhaving van het verbod op de gratis plastic tas. Zij bepalen de passende actie.

Klik hier voor de volledige informatie van de Rijksoverheid.
Heb je specifieke vragen? Bel met de plastic tasjes helpdesk: 0800 77 11 11 1

Wat kun je allemaal doen met deze maatregel, zie de illustratie van het KIDV (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken), klik hier.

Klik hier voor VRAAG & ANTWOORD over de nieuwe wetgeving ogv plastic tassen. Labels

« Terug

Overig nieuws > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april


Word ook vriend van ADN

Ondersteun de groenteman en stap in ons vriendenteam. Meer info klik hier

Risico Inventarisatie en Evaluatie


Jaaragenda AGF

Groenteman met Ster

Volg ons op: