Ga direct naar


Betaalsystemen

Pinautomaten, kassa's, de mogelijkheden rijzen de pan uit. Ga daarom voor objectieve informatie en vergelijkingen naar de website van de Stichting Bevorderen Efficiënt betalen: www.checkout.nl. Lees onderstaande voor de opties, ook voor de ontwikkelingen in 'contactloos betalen'.

Pinnen in de winkel

Wat kost pinnen nu werkelijk?
Onderzoek wijst uit dat een gemiddeld pintransactie in de detailhandel inmiddels 1 cent goedkoper is dan een contante betaling. Toch denken veel ondernemers dat ze juist met contant geld voordeliger uit zijn. Dat komt omdat de kosten voor pinnen zichtbaarder zijn, je krijgt er een rekening voor. De kosten voor contant geld zijn meer verborgen, denk bijvoorbeeld aan geld afstorten, aanschaf van wisselgeld of een geldverzekering. En aan de tijd die het kost om de kassa op te maken, het geld te tellen en het vervolgens naar de bank te brengen.

Hieronder lees je duidelijk  welke kosten aan pinbetalingen zijn verbonden.
Om pinnen te kunnen accepteren is het volgende nodig:

  1. een betaalautomaat
  2. een overeenkomst met de bank
  3. een datacommunicatieverbinding

Deze onderdelen kun je los van elkaar aanschaffen of huren, maar je kunt ook gebruik maken van de slimme pinpakketten die worden aangeboden door verschillende leveranciers en afgestemd op verschillende doelgroepen. de aangeboden pakketten bestaan uit minimaal een betaalautomaat en een contract voor het pinnen. Maar vaak bevatten ze ook de telecomkosten, tenzij je gebruik maakt van een bestaande internetlijn. Voor een vast bedrag per maand kun je de klant tot een maximaal aantal keer, of zelfs onbeperkt, laten pinnen.

1. De betaalautomaat
Er zijn diverse betaalautomaten te kopen, variërend in prijs van 500 tot 800 euro. Welke automaat het meest geschikt voor jou is, hangt af van verschillende factoren. Je kunt kiezen uit een vast of mobiel apparaat en als je eerst uit wilt proberen of er wel gebruik van wordt gemaakt, kun je er ook voor kiezen om eerst een pinautomaat te huren. Klik hier voor hulp bij een keuze te komen. Op deze onafhankelijke website kun je terecht voor een goed overzicht van betaalautomaten, de leveranciers, de kosten en de verschillende mogelijkheden. Bij aanschaf van een automaat is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten.

Kies ook voor contactloos betalen
Het is, als je een automaat gaat kopen, verstandig om naar de toekomst te kijken en een automaat aan te schaffen die ook geschikt is voor contactloos betalen. Contactloos betalen is een vorm van electronisch betalen waarbij de klant de betaalpas of mobiele telefoon slechts kort dichtbij de betaalautomaat hoeft te houden om te betalen. De acceptatie van contactloos betalen groeit snel. Inmiddels heeft een derde van de ondernemers een betaalautomaat die geschikt is voor contactloos pinnen.

Ga voor familie-uitbreiding. Neem een extra betaalautomaat.
Klanten pinnen graag en vaker als zij bij het afrekenen meteen een betaalautomaat zien. Daarom is het handig om meer dan één terminal te hebben. Breid nu het aantal terminals uit en maak gebruik van aantrekkelijke kortingen, klik hier.

2. Overeenkomst met de bank
Voor het verwerken van pintransacties en het bijschrijven op jouw rekening heb je een overeenkomst nodig met jouw bank. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor de aansluiting en een transactie-tarief. Dit ligt tussen 2,50 en 4 euro. Voor mkb ondernemers werken banken met bundels. Hoe groter de bundel, hoe lager te prijs per transactie. NB pinleveranciers bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om de transacties bij hen af te nemen. Bekijk welke instantie het meest voordelige tarief biedt.

3. Datacommunicatieverbinding
Wij adviseren om voor pintransacties altijd gebruik te maken van een breedband verbinding. Dit is sneller en de kosten zijn lager. Deze verbinding kun je tevens gebruiken voor je internet en bellen (afjhankelijk van je pakket). Tegenwoordig hoef je niet meer te pinnen via een gecertificeerde lijn of een lijn met een keurmerk. Je kunt dus ook via andere breedbandverbindingen pinnen. Dit betekent dan je meer keuze hebt. Je kunt zelf ervoor kiezen of je een verbinding met kwaliteitsgarantie van Betaalvereniging Nederland (=getoetst) gebruikt of niet. Raadpleeg je telecomleverancier of -adviseur wat de meest geschikte optie voor jou is, afhandelijk van waar je het voor gebruikt. Over het algemeen geldt dat je beter kunt kiezen voor een zakelijk aanbod en niet voor de goedkoopste consumentenlijn. Juist vanwege de service en expertiseop pingebied bij de leverancier. Zorg ervoor dat je bij een storing snel wordt geholpen.

Bron: Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen